Palsternackssoppa
Dagens inlägg är potatis-och-palsternackssoppa. Shit nu är det färdigt vänta.
Det här är alltså ett live-inlägg från köket. Tänkte att jag skulle hinna skriva medan det kokade...
Så, för er som inte vet så mkt om rotfrukter (..) är palsternacka den beiga moroten som syns ovan i högra hörnet. Den är söt och mkt mkt god. Jag älskar palsternackor. Idag tänkte jag göra en soppa enbart på palsternacka men hittade bara recept på en soppa med potatis också i våra kokböcker (tycker att om man nu har typ 100 kokböcker så ska man väl använda dem istället för att bara söka på internet). Det här receptet är från Bonniers vegetariska kokbok som jag fick i födelsedagspresent när jag fyllde 17. (Fantastisk bok) Eftersom jag är en jobbig person ändrade jag såklart i receptet. Jag gjorde en halv sats, och hade 1,5 palsternacka och 2 potatisar. Ja, ni kan titta på bilden. Hade inte heller någon grönsaksfond så tog en buljongtärning. Sen hade jag vispgrädde också, men tog inte lika mkt som det skulle vara. Brukar aldrig använda grädde men nu kände jag för det.
Äter soppan samtidigt som jag skriver det här och gode gud jag tror aldrig jag gjort en så god soppa......... Överträffar mig själv.
Eftersom jag för tillfället har sportlov och inget liv så bakade jag bröd inatt/imorse... Rågbaguetter från Martin Johanssons Brödbrödbröd-bok. KÖP DEN BOKEN!!!!!!
Här är receptet my way:
2ports:
1,5 palsternackor
2 potatisar
1 vitlöksklyfta
olivolja
lite timjan typ 0,5 tsk
lite oregano typ 0,5 tsk
0,75 l vatten
1 grönsaksbuljongtärning
0,5 dl grädde
0,5 tsk salt
8 drag på pepparkvarnen
lite citronsaft
1. Skala rotfrukterna och skiva tunt. Skala och krossa vitlöken mot skärbrädan. Fräs rotfrukter och vitlök i olja i en gryta ihop m timjan och oregano ca 3 min.
2. Häll på vatten och smula ner buljongtärningen. Låt sjuda under lock ca 15 min.
3. Krydda m salt och peppar. Häll på grädden och låt koka upp. Smaka av m lite citronsaft, inte för mkt.
4. Ät!
Ja jag gillar att ha med knivar på bilderna det får mig känna mig farlig. Det blev så gott. Åh. Gör den här.
/Lisa
Kommentarer
Trackback